Prečo jesť lokálne potraviny?

Autor  |  0 Comments

Lokálne potraviny sa stávajú čoraz vyhľadávanejším tovarom. Sú označované za kvalitnejšie a prirodzenejšie pre náš organizmus, a preto sa dostávajú na popredné miesta v našich jedálničkoch. Ktoré to sú a prečo ich uprednostňovať, sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch.

Dnes si môžeme pohodlne dopriať akékoľvek ovocie a zeleninu bez ohľadu na ročné obdobie, či krajinu pôvodu. Jahody alebo čučoriedky v zimných mesiacoch nie sú ničím zvláštnym. Napriek tomu je mnoho ľudí  presýtených tovarom, ktorý vyzerá krásne a je na dosah ruky. A to hlavne kvôli chuti a vôni, ktoré nie sú podľa očakávaní, kvôli látkam zachovávajúcim čerstvosť počas dlhej cesty k spotrebiteľovi, či preto, že mnoho dovážaných  potravín prakticky dozrieva v kamiónoch.

I preto stále viac prevláda názor, že by sme sa mali držať lokálnych potravín, teda ovocia a zeleniny, ktoré dozrieva u nás, ale aj mliečnych, mäsových a dalších domácich výrobkov, ktoré sú dostupnejšie a čerstvejšie. Prečo? Hlavne preto, že sú pre nás jednoducho prirodzené, sú dostatočne výživné, chutia tak, ako by chutiť mali a dokážu kvalitne pokryť prísun potrebných vitamínov i minerálov počas celého roka.

Podstatou lokálneho stravovania je konzumovať suroviny, ktoré prirodzene dozrejú v našich zemepisných šírkach. Jednoducho prispôsobiť jedálníček ročným obdobiam a jesť to, čo sa práve sezónne urodí. Čiže presne tak, ako sa kedysi stravovali predchádzajúce generácie. Rovnako kvalitne si môžeme dopriať vitamíny prostredníctvom našich potravín,  a to v oveľa  prirodzenejšej a čerstvejšej podobe. Navyše dovážané exotické, pre nás cudzie, plodiny, sú často príčinou alergií či rôznych ochorení.

Plusy lokálnych sezónnych potravín

  • čerstvosť
  • chuť
  • vôňa
  • prirodzenosť
  • kvalita
  • bez chemických úprav a prídavných látok
  • primeraná cena
  • známy pôvod

Počas celého roka dozrievajú na našom území potraviny, ktoré obsahujú dostatok výživných látok potrebných pre náš organizmus. Každé jedno ročné obdobie nám poskytuje čerstvé plody, ktoré práve v tom čase naše telo potrebuje pre podporu imunity a zdravia. Pochopiteľne s výnimkou zimy, kedy sa ale prirodzene čerpajú zásoby. Veľmi bohatým zdrojom vitamínov počas zimných mesiacov je napríklad kyslá kapusta, ktorej obsah je  porovnateľný s citrusmi.

Ako sa dostať k lokálnym potravinám?

  • domáca záhrada
  • lokálni pestovatelia a farmári v okolí bydliska, ktorí svoje produkty predávajú na trhoviskách alebo vo farmárskych obchodíkoch
  • predaj priamo z farmy
  • online, pohodlne a jednoducho prostredníctvom tzv. debničkového predaja

Model debničkového predaja je veľmi obľúbená a rozšírená služba fungujúca aj u nás. Prináša možnosť objednať si debničku čerstvého ovocia a zeleniny alebo iných farmárskych výrobkov, ktorú si samostatne online naplníš. Ide o veľmi jednoduchý spôsob, ako si zabezpečiť kvalitné potraviny od našich slovenských farmárov podľa vlastného výberu priamo domov. Služba je dostupná z akéhokoľvek miesta na Slovensku a navyše šetrí čas venovaný nákupu.

TIP: Prekvap rodičov a objednaj debničku čerstvých produktov, ktoré máte doma radi.

Foto: pixabay 

Páči sa ti článok? Zdielaj ho ďalej...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *