Štedrovečerné menu po slovensky

Autor  |  1 Comment

Pre slovenské Vianoce sú typické oblátky s medom, kapustnica na rôzne spôsoby, ale aj šošovicová, hrachová, či rybacia polievka. Hlavným chodom sú prevažne rôzne druhy rýb so zemiakovým šalátom, i keď nájdu sa aj vyprážané rezne. Štedrovečerné menu závisí do veľkej mieri od regiónu. Čo nesmie chýbať u vás doma?

Západ

Na západnom Slovensku začína štedrá večera oblátkou s medom, prípadne s cesnakom a pokračuje polievkou, ktorá nie je všade len kapustová s hubami a smotanou. Niektoré rodiny majú vo zvyku servírovať šošovicovú, fazuľovú alebo hrachovú polievku, dokonca hŕstkovú alebo rybaciu tzv. halászlé. Po polievke sa podáva ryba na rôzne spôsoby so zemiakovým šalátom, buď majonézovým alebo cibuľovým, príp. sú prílohou len obyčajné opekané zemiaky. V niektorých mestách západného Slovenska sú súčasťou večere aj makové pupáčiky. Slávnostné menu dopĺňa vianočné pečivo a koláče – okrem perníkov, makovník, orechovník , tvarohovník, linecké koláčky, šuhajdy, štedrák, kokosky alebo medvedie labky a vanilkové rožky…

Stred

Slávnostná večera začína opäť medovou oblátkou s cesnakom a pokračuje hubovou kapustnicou. Kde tu sa objaví aj hríbová alebo hrachová polievka, ale najčastejšie podávanou je práve kapustnica. Nasleduje vyprážaný kapor alebo iná ryba a zemiakový šalát s majonézou. Niektoré rodiny preferujú klasické rezne alebo pečenú hus, či kačku. Nezvyčajným nie je ani zajac alebo divina. Nesmú chýbať opekance s makom a nakoniec vianočné koláče, dezerty a orechy.

Východ

Oblátky otvárajú slávnostnú večeru aj na východnom Slovensku. Tu sa však navyše ponúka i chlieb so soľou, ktorý sa jedáva s cesnakom. Najčastejšie sa vyskytujúcou polievkou je kapustnica s hubami a klobásou. Zvykne sa podávať aj s paradajkovým pretlakom, ryžou a zemplínskym koláčom. Na niektorých stoloch sa však nájde aj šošovicová, fazuľová alebo hubová polievka, po ktorej nasleduje vyprážaná, pečená ryba, či klasické rezne so zemiakovým šalátom. Nesmú chýbať pirohy plnené syrom, bryndzou, cibuľkou, ktoré sa podávajú po kapustnici. Na záver niečo sladké – lokše s makom, tvarohové opekance alebo makové pupáčiky.

Každá rodina však má svoje vlastné zvyky, ktoré sa buď zmiešali, zdedili alebo prispôsobili členom rodiny, z čoho vychádzajú skutočne rôzne kombinácie. Ale odhliadnuc od regionálnych odlišností, predjedlo v podobe sladkých oblátok a čarovná atmosféra, sú spoločné pre celé Slovensko.

Páči sa ti článok? Zdielaj ho ďalej...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone

1 komentár

  1. gabika

    23. december 2016 at 15:14

    No ja som východ(KE). Makové pupáčiky asi majú byť ako sa u nás doma hovorí bobaľky.:-) Nepoznám nikoho, kto by mal pirohy alebo takto, ale asi takí sú. :-) A táto stránka sa mi páči. Pekné sviatky. 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *