Zdravý cesnak

Autor  |  0 Comments

Cesnak, ktorý v kuchyni často používame ako prísadu do rôznych jedál, sa nevyznačuje práve lákavou arómou. I preto sa mu často vyhýbame. Má však výborný vplyv na naše zdravie. Je priam stvorený pre sychravé počasie jesene.

Cesnak je po stáročia vyhľadávanou surovinou s liečivými účinkami. Je označovaný za prírodné antibiotikum, ktoré má široké využitie. Jedinou prekážkou je jeho charakteristická aróma a silná chuť, kvôli ktorej sa konzumácii cesnaku zo spoločenských dôvodov skôr vyhýbame, čo je škoda, pretože nám môže byť v mnohom prospešný. Najzdravší je v surovom stave.

Cesnaku sa pripisujú antibakteriálne, protizápalové, antivírusové účinky. Jeho pravidelná konzumácia pomáha :

  • pri ochoreniach dýchacích ciest (výborný pri prechladnutiach a na kašeľ),
  • pri črevných problémoch (parazitoch),
  • v boji proti akné,
  • pri cievnych ťažkostiach,
  • pri kožných infekciách (v podobe obkladov),
  • posilňovať imunitný systém,
  • znižovať vysoký krvný tlak, cholesterol, cukor,
  • znižovať riziko nádorových ochorení,
  • pri chudnutí, pretože rozpúšťa tuky.

Jeho konzumácia dokonca vraj prispieva k duševnej pohode a vyrovnanosti.

Na každého pôsobí inak, takže aj pri cesnaku platí – všetko s mierou. Optimálna dávka sú dva strúčiky denne. Ak máš citlivejšie trávenie, treba zaobchádzať s cesnakom opatrne. Samozrejme ideálny je domáci cesnak, ktorý má lepšiu chuť aj kvalitu.

Pri nedostatku penicilínu sa cesnak používal ako jeho náhrada. I preto sa mu často hovorí ruský penicilín.

Cesnak s medom

Vyrob si všestranný liek, ktorý pomôže na nachladnutie, kašeľ, či rôzne kožné infekcie a rany. Ako na to? Rovnaké množstvo cesnaku (ošúpaného a pretlačeného na kašu) a medu zmiešaj,  daj do sklenenej nádoby a zatvor. Ako prevencia postačuje jedna kávová lyžička denne.

Alebo vyskúšaj doma pripraviť jednoduchú cesnakovú pomazánku. Potrebuješ: jednu kyslú smotanu, 3 lyžice tatárskej omáčky alebo majonézy, 150 g nastrúhaného eidamu, 3 – 5 strúčikov cesnaku, jedno syrové črievko.

Tipy ako zahnať cesnakový zápach

  • petržlenová vňať
  • zrnko kávy
  • mäta
  • mlieko
  • citrusy, hlavne citrónová šťava

Keď sa ti týmito potravinami podarí zahnať zápach a nepríjemnú chuť, pomôž si na záver ešte žuvačkou alebo zubnou pastou a ústnou vodou.

Skús si nájsť vhodný čas na konzumáciu cesnaku. Odvďačí sa ti pozitívnym vplyvom na tvoje zdravie.

 

 

 

Páči sa ti článok? Zdielaj ho ďalej...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *