Prečo jesť lokálne potraviny?

Autor  |  0 Comments

Lokálne potraviny sa stávajú čoraz vyhľadávanejším tovarom. Sú označované za kvalitnejšie a prirodzenejšie pre náš organizmus, a preto sa dostávajú na popredné miesta v našich jedálničkoch. Ktoré to sú a prečo ich uprednostňovať, sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch.

Dnes si môžeme pohodlne dopriať akékoľvek ovocie a zeleninu bez ohľadu na ročné obdobie, či krajinu pôvodu. Jahody alebo čučoriedky v zimných mesiacoch nie sú ničím zvláštnym. Napriek tomu je mnoho ľudí  presýtených tovarom, ktorý vyzerá krásne a je na dosah ruky. A to hlavne kvôli chuti a vôni, ktoré nie sú podľa očakávaní, kvôli látkam zachovávajúcim čerstvosť počas dlhej cesty k spotrebiteľovi, či preto, že mnoho dovážaných  potravín prakticky dozrieva v kamiónoch.

I preto stále viac prevláda názor, že by sme sa mali držať lokálnych potravín, teda ovocia a zeleniny, ktoré dozrieva u nás, ale aj mliečnych, mäsových a dalších domácich výrobkov, ktoré sú dostupnejšie a čerstvejšie. Prečo? Hlavne preto, že sú pre nás jednoducho prirodzené, sú dostatočne výživné, chutia tak, ako by chutiť mali a dokážu kvalitne pokryť prísun potrebných vitamínov i minerálov počas celého roka.

Podstatou lokálneho stravovania je konzumovať suroviny, ktoré prirodzene dozrejú v našich zemepisných šírkach. Jednoducho prispôsobiť jedálníček ročným obdobiam a jesť to, čo sa práve sezónne urodí. Čiže presne tak, ako sa kedysi stravovali predchádzajúce generácie. Rovnako kvalitne si môžeme dopriať vitamíny prostredníctvom našich potravín,  a to v oveľa  prirodzenejšej a čerstvejšej podobe. Navyše dovážané exotické, pre nás cudzie, plodiny, sú často príčinou alergií či rôznych ochorení.

Plusy lokálnych sezónnych potravín

  • čerstvosť
  • chuť
  • vôňa
  • prirodzenosť
  • kvalita
  • bez chemických úprav a prídavných látok
  • primeraná cena
  • známy pôvod

Počas celého roka dozrievajú na našom území potraviny, ktoré obsahujú dostatok výživných látok potrebných pre náš organizmus. Každé jedno ročné obdobie nám poskytuje čerstvé plody, ktoré práve v tom čase naše telo potrebuje pre podporu imunity a zdravia. Pochopiteľne s výnimkou zimy, kedy sa ale prirodzene čerpajú zásoby. Veľmi bohatým zdrojom vitamínov počas zimných mesiacov je napríklad kyslá kapusta, ktorej obsah je  porovnateľný s citrusmi.

Ako sa dostať k lokálnym potravinám?

  • domáca záhrada
  • lokálni pestovatelia a farmári v okolí bydliska, ktorí svoje produkty predávajú na trhoviskách alebo vo farmárskych obchodíkoch
  • predaj priamo z farmy
  • online, pohodlne a jednoducho prostredníctvom tzv. debničkového predaja

Model debničkového predaja je veľmi obľúbená a rozšírená služba fungujúca aj u nás. Prináša možnosť objednať si debničku čerstvého ovocia a zeleniny alebo iných farmárskych výrobkov, ktorú si samostatne online naplníš. Ide o veľmi jednoduchý spôsob, ako si zabezpečiť kvalitné potraviny od našich slovenských farmárov podľa vlastného výberu priamo domov. Služba je dostupná z akéhokoľvek miesta na Slovensku a navyše šetrí čas venovaný nákupu.

TIP: Prekvap rodičov a objednaj debničku čerstvých produktov, ktoré máte doma radi.

Foto: pixabay 

Páči sa ti článok? Zdielaj ho ďalej...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email